Ses İzolasyonu

Ses Yalıtımı ve Akustik İzolasyon

sesizolasyonu1Ses titreşim yaratan yapı kaynağının havada oluşup yayılması ile oluşan fiziksel bir olaydır.Ayrıca başka bir terim ile ses akustik bir enerjidir.Ses farklı frekanslarda oluşabilmektedir.Örnek verecek olursak ultrasounds 20,000 Hzden yüksek frekanstaki seslerdir ve insan kulağı bu sesleri duymaz.Titreşimin oluşturduğu bu dalgalara da ses dalgaları denilmektedir.
Ses dalgaları titreşim kaynağından enerji taşırlar.Yer değiştirmez, hareket eden madde değil, hareket enerjisidir.Su yüzeyindeki dalgalar ile havada yayılan ses dalgaları farklıdır.Ses dalgaları havada küresel olarak yayılır. Cisimlerin titreşmesi ile meydana gelen sesin kulağımıza kadar gelebilmesi için ses kaynağı ile kulağımız arasında katı-sıvı-gaz gibi esnek bir ortamın bulunması gerekir.
Ses kavramının oluşması için, titreşen bir madde olan herhangi bir ses kaynağının, bu titreşimi ileten bir ortamın ve bir de algılayıcının bulunması gerekir.
Ayrıca ses dalgalarının hareketi, tribündeki seyircilerin dalga hareketine de benzetilmektedir.Ses dalgalarının bulundukları ortamdaki bu yayılım hareketi belli bir hızla gerçekleşmektedir. Ses dalgalarının farklı ortamlardaki yayılma hızları, ortama ve ortamın sıcaklığına bağlı olarak farklılık göstermektedir.
Akustik, ses dalgalarının bir ortamdaki çınlama süresini, yayılmasını ve ortamın istenmeyen dış seslere karşı yalıtımını ifade etmektedir. Bir başka tanımla akustik, “iletici ortamın hava olduğu kapalı ya da açık mekanlarda sesin fiziksel davranışlarını inceleyen bilim dalıdır.Gürültü, bir çok sesin ritimsiz bir şekilde ortamda dalgalanması ile oluşmasıdır.

sesizolasyonu2Ses kayıt ve dublaj odalarında yankı engellemek ve ses performansı arttırmak adına akustik sünger uygulamalarımız.
Akustik düzenleme yapılırken akustik gürültü, ses yalıtımı, çınlama, yansıma gibi unsurların en doğru şekilde düzenlenmesi, kaynaktan sesin bozulmadan alınıp kayıt yapılmasına olanak sağlamaktadır.Akustik konusunda ilk dikkat edilmesi gereken husus, bir yayın stüdyosu oluşturulurken ses yalıtımının gerçekleştirilmiş olmasıdır. Stüdyo ses yalıtımı, istenmeyen dış seslerin kulağın duyma eşik seviyesi altına düşürülmesi işlemini kapsamaktadır.
Ses yalıtımının yapılmasındaki amaç sizleri rahatsız eden gürültüden yani birbiriyle uyumlu olmayan seslerden kurtarmak.Ses yalıtımı jeneratör odasında,akustik mekanlarda (reji odası,stüdyo odası,ses kayıt odası,sinema salonu,ev sinema salonu),hidrofor odası,dairelerde,açık mekanlarda bile yapılabilen bu uygulamalar için en iyi hizmeti sunmaktayız.

Sinema salonu gibi büyük mekanlarda akustik yalıtımı ve izolasyon sağlamak adına kumaş kaplı paneller kullanmaktayız.

SES YALITIM MALZEMELERİ

Ses yalıtım malzemeleri her türlü ses yalıtım uygulamalarında tercih edilebilir.Kullanılan her ses yalıtım malzemesi ses yalıtım fiyatınıda etkilemektedir.Her ses frekansı için tek bir ses yalıtım malzemesi kullanabiliriz diyemeyiz.Farklı ses yalıtım uygulamaları için farklı ürünler kullanılmalıdır.Bunlar ses yalıtım süngeri (yumurta sünger,piramit sünger,labirent sünger,spesiyal sünger,düz sünger) bu süngerler yanmazlık sertifikalı ürünlerdir.Akustik ortamlar için akustik paneller kullanılabilir.Diğer ses yalıtım uygulamaları için zemin ses yalıtım kauçukları (mantar şilte,mantarlı kauçuk levha,siyah kauçuk levha),heraklite levha,ses yalıtım pandı,akustik halı,bariyer,taş yünü vb ürünler kullanılmaktadır.

SES YALITIM SÜNGERLERİ

sesizolasyonu3Akustiği düzenlenmiş bir stüdyoda sesin orjinalliğini bozmama adına yapılması gereken sonraki adım ses teknolojisini oluşturan sistemlerin iyi bilinip, doğru kullanılmasıdır. Bu çalışmanın ana konusunu oluşturan akustik düzenleme ve ses teknolojisi kullanımında etkili yöntem olarak stüdyoların akustik niteliklerinin, ses sistemlerinin ve ses kayıt tekniklerinin kapsamlı bir biçimde incelenmesi gerekmektedir.
Ses yalıtım süngerleri poliüretan ve melamin köpükten üretilen süngerlerdir. Kalınlıkları,yoğunlukları ve boyutu ses yalıtım fiyatını etkiler.Farklı model ve renk seçenekleri de mevcuttur.Ses yalıtım süngerleri hem akustik mekanlarda hem de ses yalıtım uygulaması yapılacak alanlarda kullanılabilmektedir.Ses yalıtım süngerleri alçak frekanstaki sesler için daha çok tercih edilir.Bariyerli ses yalıtım süngerleri yüksek seslerde kullanılmalıdır aksi takdirde sadece ses yalıtım süngerleri kullanılırsa çok fazla etkili olmamaktadır.Ses yalıtımının etkili olabilmesi için sesin nereden geldiğini bularak ses yalıtım malzemesini orada muhafaza etmeliyiz ki olumlu sonuç alabilelim.

sesizolasyonu4Ses yalıtım süngerleri esnek bir yapıya sahiptir.Bu yüzden kullanımı çok kolaydır.İşleme başlanırken dikkat edilmesi gereken ilk şey yüzeyin düz ve temiz olmasıdır.Homojen bir yapışmanın gerçekleştirilmesi için yüzey tozları ve kir, yağ gibi pisliklerden temizlenmelidir, gerekirse temizlik için bir sıvı kullanılabilir.Daha sonra malzeme yapışacağı yüzeye uygun ebatta kesilmeli o yüzeyi uygun ebatta kesilerek, yapıştırılacak yüzeyi boşluk kalmayacak şekilde kaplayacak büyüklükte olmalıdır.Yapıştırma için özel solid sıvı yapıştırıcısını önermekteyiz. Uzun ömürlü bir uygulama sağlamaktadır. Yapıştırıcısı m2′ ye 200 gram kadar gelecek kadar kullanılmalıdır.Yapıştırma işlemi yapılırken akustik sünger ile yapıştırılacak yüzeye ince bir film tabakası oluşturulacak kadar sıvı yapıştırıcı sürülür. Ardından yapıştırıcının kuruması için 1-2 dakika yeterli olacaktır.Daha sonra ise akustik sünger yapıştırılacağı yüzeye homojen bir şekilde hafifçe elle preslenerek yapıştırma işlemi tamamlanır.